2023. aasta Tunnustatud Turvalehenduseks valiti E-Piima Paide tehasehoone turva- ja ohutussüsteemid

Eesti Turvaettevõtete Liidu üldkoosolekul anti üle 2023. aasta Tunnustatud Turvalahenduse aunimetus. Tunnustatud Turvalahendus 2023 nominentideks esitati 3 lahendust: Tartu Ülikooli Kliinikumi turvalahendused (Hansab AS), Ahtri 4 büroohoone turvalahendus (Viking Security AS) ja AS E-Piima tehasehoone turva- ja ohustussüsteemid ( Forus Security AS). Hinnalise meene ja aukirjaga tunnustati Tunnustatud Turvalahendus 2023 võitjat Forus Security AS esitatud AS E-Piima tehasehoone turva- ja ohustussüsteemid.
E-piim on olnud Forus Security AS usaldusväärne klient enam kui 10 aastat.  E-Piima Paide kaasaegne ja minimaalse keskkonnamõjuga juustutööstus pakub tööd umbes sajale inimesele ning toodab täisvõimsusel 100 tonni juustu ning 70 tonni vadakupulbrit päevas. Tegemist on suurima viimaste aastate toiduainetööstuse investeeringuga Eestis, mille maksumus on üle 100 miljoni euro.

E-piima tehasehoone ehitus oli Foruse jaoks väga keeruline projekt, aga koostöös peatöövõtja Nordecon AS`ga ja tellija E-Piimaga, jõuti parima võimaliku lahenduseni, mis oli sobilik kõigile osapooltele. Esimest korda tuli Paide uue tehase ehitamise plaan Foruse jaoks lauale 2018. aastal. Forust kaasati, kui turvapartnerit – Forus oli abiks turvalahenduste ja lähteülesande koostamisel. Forus ehitas tehasele ATS-süsteemi. Unikaalne süsteem koosneb 8 keskseadmest ja üle 800 andurist olulise osa moodustab ka tootmisesse paigaldatud aspiratsiooni süsteem. Samuti oli väga
mahukas TOA süsteem ja infotabloo. TOA juhib 60 suitsutsooni ja avab 120 suitsuluuki. Infotablool olevad 340 LED-tulukest kajastavad kogu tehase tuleohutus- ja evakuatsioonisüsteemide olekuid. Valve- ja läbipääsusüsteemid juhivad 120 ust. Videovalvesüsteem koosneb 200 kaamerast, mille abil jälgitakse nii territooriumil toimuvat kui ka toomisprotsesse ja tehnoloogiaid. Turva- ja ohusüsteemide tarbeks paigaldati tehasesse üle 140 km erinevaid kaableid.

Täna on tehas Paides legendaarne objekt ning linn on ülirahul, et linnas on selline tööandja. Ja Forusel omakorda südamerahu, et nii tehases olevad töötajad kui ka tehas ise koos varaga on turvaliselt hoitud.